ENERGIELABEL WONING

Wilt u een woning verkopen of verhuren? Dan heeft u een geldig energielabel nodig voor de woning (dit is verplicht sinds januari 2008). Een energielabel wordt geregistreerd bij de RVO en is 10 jaar geldig. Bent u er niet zeker van of de woning een geldig energielabel heeft? Dat kunt u nakijken via een site van Milieu Centraal ( te vinden via google; “zoek je energielabel” ).

Ik ben gecertificeerd energielabeladviseur  via de basis methode ( detailmethode is voor nieuwbouw dat nog in de ontwerpfase zit ).

KOSTEN:

€299 ( inclusief BTW ) voor woningen met een gebruiksoppervlakte tot 185m2. Daarna komt er een extra €0,55 bij per m2. Bevindt de woning zich binnen een straal van 10km van het centrum van Wijk bij Duurstede, dan is de basisprijs €279 ipv bovenstaande €299.

PROCEDURE:

Hebben we een afspraak gemaakt dan stuur ik voorafgaand een opdrachtbevestiging met wat uitleg en mijn algemene voorwaarden.

Bij de opname stel ik een aantal vragen over de woning, zoals: Is er airco? Zijn er zonnepanelen? Hoe wordt de woning geventileerd? Hoe is de verwarming geregeld? Wat is de warm water voorziening voor badkamer en keuken? Zijn er extra isolatiemaatregelen genomen na de bouw? Daarna meet ik de woning in (inclusief alle ramen en deuren, dakkapellen en dergelijke) om vervolgens foto’s te maken die een groot deel van de bewijsvoering zijn voor het dossier. Ik ben gemiddeld anderhalf uur bezig met een opname. Dit is uiteraard afhankelijk van de details dat ik tegenkom en de grootte en complexiteit van de woning.

Na de opname werk ik mijn gegevens uit (verliesoppervlaktes uitrekenen, informatie over installaties opzoeken waar nodig, kwaliteitsverklaringen vinden waar mogelijk, etc). Nadat alles is uitgewerkt, worden de gegevens ingevoerd in speciale software voor het opmaken van energielabels. De files van de software, mijn berekeningen, de foto’s, kwaliteitsverklaringen en eventuele andere relevant bewijs worden in een dossier gezet bij de certificerende instelling en het energielabel wordt bij EP-Online (RVO) geregistreerd. Na de registratie ontvang ik de label en stuur ik dat vervolgens door naar de opdrachtgever, samen met de factuur voor de geleverde diensten.

Het energielabel is een PDF document van een aantal pagina’s. De teksten van het document zijn standaardteksten en worden niet opgemaakt door de energielabel adviseur.

BEWIJSLAST:

Eigenaren / opdrachtgevers kunnen bepaalde bewijsstukken aanleveren die van invloed kunnen zijn op het energielabel. Documenten ingediend voor bewijs horen voorzien te zijn van het juiste adres ( adres van de woning waarop de energielabel gaat gelden ). Facturen kunnen als bewijslast gelden mits zij voldoende gespecificeerd zijn, helaas blijkt uit de praktijk dat vaak niet het geval te zijn.

Zonnepanelen: graag de factuur laten zien. Met de datum van de factuur, bijvoorbeeld, kunnen we de panelen in een bepaalde leeftijdscatagorie plaatsen.

Aanbouw: graag de bouwtekeningen laten zien alsmede de bouwvergunning met stempels (bij vergunningsplicht). Vaak bevatten de tekeningen details die ik kan gebruiken en een vergunningsstempel heeft een datum erop. Dit kan helpen om het aangebouwde deel van de woning het juiste bouwjaar te geven. Zonder de juiste bewijzen valt een aanbouw terug op het bouwjaar van de woning zelf.

Extra isolatie na de bouw: vaak is alles heel netjes afgewerkt en is er, zonder gaten in de muren te maken, geen manier om extra maatregelen daadwerkelijk te kunnen waarnemen en meten. Gespecificeerde facturen van het werk, tekeningen, en/of foto’s kunnen als bewijslast dienen. 

Bovenstaande is een redelijke schets van wat ik als adviseur doe en wat een opdrachtgever kan verwachten. Uiteraard is het maatwerk en is elke situatie anders.

AFSPRAAK MAKEN:

Bij voorkeur via WhatsApp een bericht sturen naar 06-20291612 of via e-mail naar info@rollingwoodmediaservices.nl of rollingwoodmediaservices@gmail.com. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dyrke Schaefer (EP/WB adviseur)